El Arteterapia té al nostre país una incidència incipient, i existeix una demanda creixent de arteterapeutas formats en un currículum profesionalizador en els camps de la Salut, l’Educació i la intervenció Social i Comunitària, tant per part d’Institucions Públiques com d’entitats privades. El Màster Integratiu en Arteterapia de la FUdG és una formació profesionalizadora reconeguda per la FEAPA.

El Diploma de Postgrau ofereix una formació continuada per a diferents col·lectius professionals del camp de la salut, l’educació, el treball social i comunitari, l’artístic,… que volen enriquir el seu treball amb els coneixements que els aporta el Arteterapia.

La professió de arteterapeuta

Actualment, el arteterapia està reconeguda com a professió en diversos països i es troba integrada -des de la dècada dels 70- en els sistemes de salut, educatiu, social i comunitari. Els Estats Units d’Amèrica i Anglaterra són capdavanters en la implantació del arteterapia a l’escola pública, en la qual s’aplica en paral·lel al programa educatiu, i al sistema de salut. Centres públics i privats utilitzen el arteterapia com a reforç emocional dels alumnes i en les dificultats d’aprenentatge i rendiment. Però no ha estat només el camp de l’educació el que ha donat dimensió social al arteteràpia.

Les diferents aplicacions en l’inesgotable camp infanto-juvenil, ho han posicionat com una alternativa sòlida a la teràpia tradicional. “El *arteterapia és una potent via d’obertura al canvi. Facilita l’exploració dels nostres límits, recursos, necessitats, etc., de les nostres dinàmiques de relació con el món; impulsa el desenvolupament de formes d’interacció singulars, pròpies, que s’integren i donen sentit a la nostra experiència subjectiva de la vida”, explica la arteterapeuta, doctora en Belles Arts per la Universitad Complutense de Madrid i professora a la Universitat Autònoma de Madrid María del Riu Diéguez.
França, Canadà, Suïssa o Israel són altres països on el artteràpia s’ha consolidat i forma part del teixit social. Tant en l’àmbit públic com a privat. Però, per què no al nostre país, malgrat ser una formació universitària des del 1999 Alicia Expósito, coordinadora del Màster Integratiu en Artteràpia de la Universitat de Girona, intenta trobar raons:

“Les estructures i el reconeixement d’una nova professió porten temps. Som els arteterapeutes, treballant acuradament i demostrant els beneficis del arteteràpia, la solidesa de les formacions universitàries de Màster i la consolidació de la col·laboració amb administracions públiques i entitats privades, les que faran que la nostra professió arreli i sigui reconeguda”.