Entrevista de Arteterapia

Clara Aulina Ros ens explica de la seva experiència amb els diferents col·lectius que treballa avui dia. També ens dóna alguna idea dels resultats que podem obtenir en el temps amb el Arteterapia.

Avui dia en què àmbit treballes amb el Arteterapia?

Treball en consulta privada amb infància i família. En l’àmbit educatiu, en l’àmbit comunitari amb joves en risc d’exclusió social i en formació per a professionals i equips de treball.

Sempre has treballat amb el mateix col·lectiu?

No, també he treballat en salut mental, amb persones de la tercera edat, en l’àmbit de la promoció de la salut…

Quan neix el teu interès pel Arteterapia?

El meu interès pel *Arteterapia neix després del meu recorregut com a Pedagoga al món de l’educació. M’interessa trobar formes de treball amb les persones que puguin atendre allò que no és educable.

Abans de fer el Màster en *arteterapia, al fet que et dedicaves?

Treballava en l’àmbit de la promoció de la salut afectiu-sexual.

Avui després d’anys d’experiència, la teva apreciació del *Arteterapia és similar a la qual tenies abans de fer la teva formació?

No, amb els anys d’experiència en el treball es va integrant una forma de concebre la subjectivitat humana, una forma de comprendre com el fer creant transforma les formes de relació de les persones amb si mateixes i amb el món que les envolta.

Amb aquesta experiència que tens. Que és el arteterapia per a tu avui?

El Arteterapia és una pràctica que busca la integració emocional de la persona. És un espai on la persona a través del jugo creador i de la mirada del Arteterapeuta recrea la seva existència per resinificarla.

Després de quant temps un puc començar a veure resultats en el Arteterapia?

Aquesta pregunta no te la puc respondre perquè depèn de cada pacient. El que sí es pot observar ràpidament és com la persona comença a viure en les sessions de *Arteterapia un espai de llibertat on investigar, jugar i reinventar-se.

Qui hauria d’escollir l’art com a teràpia?

Penso que és una pràctica que pot ajudar a qualsevol persona perquè oferim un espai on desplegar les pròpies capacitats i dificultats, un espai on crear les pròpies formes de resolució als conflictes que existeixen en tota persona més *allà de la seva cultura, genero, diagnòstic estrat social.

Què li dóna el arteterapia al pacient, que no li donin altres teràpies?

Ètica, profunditat i honestedat en el treball, el Arteterapeuta sap que l’únic que té les claus per a la transformació és el propi pacient.

Tens alguna experiència que ens puguis explicar, i que t’hagi sorprès el resultat del Arteterapia en aquest pacient?

No volgués nomenar cap experiència en concret sinó la gran sorpresa que visc diàriament. No deixa de sorprendre’m la força i la persistència del desig que habita en cada persona, com en cada sessió em commou el dolor, la por, la resistència i en aquest mateix lloc la voluntat de crear, de transformar de vitalitzar el viure.

Llegeix també l’entrevista a la *arteterapeuta Alícia Expósito aquí.